Door de uitvoering van projecten spelen we in op actuele thema's

Door de uitvoering van projecten spelen we in op actuele thema's

Training voor HR

Bij werving en selectie is regelmatig te zien dat vacatureteksten zo zijn opgesteld, dat groepen mensen bij voorbaat worden uitgesloten. Dat gebeurt bij leeftijdsgrenzen (‘we zoeken iemand van maximaal 35 jaar’ of ‘een student, scholier of schoolverlater’), bij expliciete mannelijke of vrouwelijke termen zonder m/v erachter te vermelden (bijvoorbeeld bij secretaresse of monteur) of bij het stellen van hogere taaleisen dan voor een functie nodig is (een stratenmaker die de Nederlandse taal uitstekend moet beheersen). Mensen die tot de groepen behoren die worden uitgesloten, zijn niet of minder snel geneigd om te solliciteren op deze vacatures.

Ook bij het verspreiden van vacatureteksten kan (on)bedoeld een grote groep mensen gemist worden. De groep mensen die wordt bereikt met een advertentie in de Volkskrant is anders dan wanneer men een vacature op Facebook of LinkedIn plaatst.

Daarnaast kunnen mensen vanwege hun ‘uiterlijk’ na een sollicitatiegesprek uitgesloten worden. Denk aan personen met een Nederlandse voor- en achternaam en een donkere huidskleur, zwangere vrouwen of mensen met een beperking. In een sollicitatiebrief is immers niet te lezen welke huidskleur iemand heeft of dat een persoon bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Wanneer dit zichtbaar wordt tijdens een gesprek kan het een reden zijn om iemand af te wijzen voor de functie.

Om bedrijven en organisaties op weg te helpen, biedt ADB Zeeland een training aan die is bedoeld voor HR-professionals, intercedenten, en andere mensen die werkzoekenden en werkgevers met elkaar verbinden. De training laat zien dat iedereen vooroordelen heeft, maar dat het de uitdaging is zich daar niet door te laten leiden. Door zonder vooroordelen te selecteren en te kijken naar de daadwerkelijke kwaliteiten van de sollicitant bevordert u de diversiteit in uw bedrijf. 

Wilt u meer weten over deze training? Stuur dan een e-mail naar info@adbzeeland.nl.

Contactpersonen

Simone Kroes

Beleidsadviseur ADB Zeeland Project Diversiteit loont
Simone

Stefano La Heijne

Consulent discriminatiezaken Project Diversiteit loont
Stefano

Wat kan ik zelf doen tegen discriminatie?

Aanspreken icon

Aanspreken

Spreek degene die u of iemand anders discrimineert aan en vraag waarom hij/zij dit doet. Ga de dialoog aan!

Informeren icon

Informeren

Discriminatie komt vaak voort uit angst en onwetendheid. Probeer jezelf en anderen te informeren over dit onderwerp.

Melden

Discriminatie is niet toegestaan! Word jij of iemand in je omgeving gediscrimineerd? Meld het direct via onze website!

Meld discriminatie