Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Zeeland viert Coming Out dag met feestelijke bijeenkomst!

Coming outdag 2019

11 oktober is het Internationale Coming Out dag. Op deze dag staat de wereld stil bij de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit: je mag zijn wie je bent en je mag houden van wie je wilt. In Zeeland wordt Coming Out dag groots gevierd met een feestelijke en veelzijdige bijeenkomst bij Cine City in Vlissingen.

In het bijzijn van staatssecretaris Paul Blokhuis wordt deze avond de vernieuwde website Iedereenisanders.nl gelanceerd, vindt de uitreiking van de Zeeuwse Parel plaats en wordt de foto-expositie Queer! geopend. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor het feit dat LHBTI’ers helaas kwetsbaarder zijn voor onder meer depressie en suïcide(gedachten) dan anderen.

Queer!
De foto-expositie Queer! is een verzameling portretten van onder meer Zeeuwse LHBT’ers als Samuel, Evi en Stefano. Zij vertellen hoe het is om in de huidige maatschappij uit de kast te komen. Hoe reageert de omgeving en wat is je boodschap voor anderen? LHBT’ers moeten al heel jong dealen met angst voor afwijzing, uitsluiting of pesten, problemen met familie en bovenal de worsteling om jezelf te accepteren. De expositie is een aantal weken te zien in Cine City in Vlissingen. Daarna zal deze in samenwerking met lokale partners rondreizen naar verschillende plekken in Zeeland. 

Iedereen is anders
Zelfmoordpogingen onder jonge LHBTI’s komen 4,5 keer vaker voor dan onder heterojongeren. En 34% van de homo, lesbi en biseksuele jongeren heeft soms serieuze gedachten aan suïcide. Iedereenisanders.nl is de website waar LHBTI’s herkenning en erkenning vinden. Dat helpt enorm om zichzelf te accepteren en te ervaren: ik sta niet alleen en ik mag er zijn! De lancering van de vernieuwde website is één van de acties die landelijk vanuit 113 Zelfmoordpreventie, Movisie, COC Nederland en het Ministerie van VWS worden ingezet om jonge LHBTI’s een hart onder de riem te steken.

Zeeuwse Parel
Door LHBT Netwerk Zeeland wordt de Zeeuwse Parel uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich de afgelopen twee jaar heeft ingezet om de acceptatie van seksuele diversiteit in Zeeland te bevorderen.
Wie of welke organisatie moet deze prijs winnen? Dat is aan jou! Tot en met 30 september kun je een persoon of organisatie nomineren waarvan jij vindt dat die deze prijs echt verdiend heeft. Geef ook aan waarom je dat vindt en wat de genomineerde de afgelopen twee jaar voor bijzondere inspanning of activiteit heeft gedaan en mail deze informatie aan: zeeuwseparel@lhbtnetwerkzeeland.nl. De juryvoorzitter is dit jaar de Commissaris van de Koning, Han Polman.

Coming Out dag
Op Coming Out dag wordt op veel plaatsen door gemeenten of organisaties de regenboogvlag gehesen. Hiermee geven zij aan dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich geaccepteerd en sociaal veilig moet kunnen voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. Met het hijsen van de vlag wordt een zichtbare boodschap af gegeven aan alle werknemers, burgers en organisaties om open te staan voor seksuele en genderdiversiteit.

De avond is een initiatief van ADB Zeeland, Zeeland Zonder Zelfmoord en LHBT Netwerk Zeeland en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland, de 13 dertien Zeeuwse gemeenten, GGD Zeeland, Emergis, 113Zelfmoordpreventie, Movisie en het Ministerie van OCW.