Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Maak kennis met onze stagiair Niels

niels van kleef

Niels van Kleef loopt sinds november stage bij ADB Zeeland en vertelt over zijn onderzoek.

Vertel eens.. wie ben je, wat studeer je?
Ik ben Niels van Kleef. Ik ben 22, woon in Middelburg en doe een onderzoeksmaster Gender Studies aan de Universiteit Utrecht. Sinds begin november 2020 loop ik stage bij ADB Zeeland.

Hoe ziet je stage eruit?
Bij ADB Zeeland doe ik onderzoek naar de toegankelijkheid van het Zeeuws regulier voortgezet onderwijs voor leerlingen met een beperking of chronische ziekte. Ik loop gemiddeld 20 uur per week stage en dat duurt tot eind maart. Rond die tijd zal ik ook het onderzoeksrapport inleveren.

Hoe pak je het onderzoek aan?
Om in kaart de brengen in hoeverre scholen toegankelijk zijn voor leerlingen met een beperking ga ik de zorgcoördinatoren van een aantal Zeeuwse middelbare scholen interviewen. Daarnaast hoop ik ook in gesprek te gaan met leerlingen zelf, om erachter te komen wat hun ervaringen zijn met de toegankelijkheid van het onderwijs. De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in een onderzoeksrapport.

Wat verwacht je er zelf van?
Ik hoop dat dit onderzoek inzicht kan geven in wat er al goed gaat op het gebied van toegankelijkheid, maar zeker ook waar de knelpunten nog liggen. Ik hoop dat het onderzoek zo kan bijdragen aan het creëren van een leeromgeving waarin leerlingen met een beperking of chronische ziekte zich net als iedere andere leerling kunnen ontwikkelen. Het is een uitdaging om in deze tijd onderzoek te doen. Ik vind het jammer dat ik niet fysiek bij scholen kan gaan kijken, maar gelukkig lukt het goed om mensen te spreken via videobellen.

Voor meer informatie over het onderzoek kun je contact opnemen met Niels via n.vankleef@adbzeeland.nl