Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Lancering campagne "het is maar een grapje"

Jongetje gaat gebukt onder woorden als 'stinkspleetoog', 'kutchinees', 'babi panggang'.

“Ik moet een jaar of 15-16 geweest zijn toen ik op een zondagmiddag achtervolgd werd door een groep jongens. Aanvankelijk scholden ze me uit met standaardkreten als sambal bij? en ni hao.
Toen ik daar niet op reageerde – zoals ons toentertijd werd geleerd – werden de beledigingen steeds extremer. Ik hield mijn mond. Uiteindelijk begonnen ze te spugen, te schoppen en te slaan. Het begon met een grapje, maar het eindigde met geweld. Ik wist niet waar ik het moest zoeken …” - Ming Ong Chuan

Vandaag is de start van de publiekscampagne 'Het is maar een grapje’, maar #Iklachniet. Het doel van deze campagne is om bewustwording over anti-Aziatisch racisme en het voorkomen daarvan te vergroten. Verschillende illustratoren en makers staan stil bij racistische opmerkingen en gedragingen die veelal worden weggewuifd onder de noemer ‘het is maar een grapje’. Stuk voor stuk vertellen ze een verhaal over de impact van dergelijke ‘grapjes’. De verhalen zijn bedoeld om gesprekken op gang te brengen.

De campagne is een initiatief van een gelegenheidscollectief, dat bestaat uit Asian Raisins, Pan Asian Collective, OUT&ABROAD en de anti-discriminatievoorzieningen Discriminatie.nl, RADAR en Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

Voor meer informatie, zie https://asianraisins.nl/hetismaareengrapje/.