Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Jaarverslag 2021

Logo ADB Zeeland

Maandag 21 maart is het de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. Anti Discriminatie Bureau Zeeland (ADB Zeeland) brengt op deze dag haar jaarverslag over 2021 uit.

In 2021 heeft ADB Zeeland (netto) 151 meldingen geregistreerd. Bij een groot deel van deze meldingen heeft de coronapandemie een rol gespeeld (51 meldingen). De invloed van het coronavirus is dus duidelijk terug te zien in deze jaarcijfers. Veel mensen meldden bijvoorbeeld bij ADB Zeeland dat zij zich ongelijk behandeld voelden omdat zij zonder coronatoegangsbewijs niet naar binnen konden op bepaalde plaatsen, zoals horecagelegenheden. Andere coronagerelateerde meldingen gingen over de mondkapjesplicht of over een vaccin dat alleen aan mensen van een bepaalde leeftijd werd gegeven. Ras/afkomst is in 2021 voor het eerst niet de meest gemelde discriminatiegrond, maar bleef wel de op één na meest gemelde discriminatiegrond.

Jarenlang gingen de meeste discriminatiemeldingen over de arbeidsmarkt. In 2020 en 2021 bleek echter dat ‘collectieve voorzieningen’ het terrein was met de meeste meldingen. Er worden bijvoorbeeld meer meldingen gedaan over gemeenten, gemeentelijke instellingen en de Rijksoverheid.

Het volledige jaarverslag van ADB Zeeland is hier terug te lezen.