Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Interview met Lindsey Leijs van Café Rainbow

Lindsey Leijs

ADB Zeeland voert het LHBT project uit voor de Regenbooggemeenten Middelburg en Goes. Dit project ondersteunt onder andere initiatieven van mensen die zich inzetten om de weerbaarheid, sociale acceptatie en de veiligheid van de LHBTI doelgroep te versterken. Café Rainbow is hier een voorbeeld van. Café Rainbow is een ontmoetingsplaats voor LHBTI’s met een verstandelijke beperking en werd opgericht door Lindsey Leijs. In onderstaand interview maakt u kennis met haar.

 • Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
  Mijn naam is Lindsey Leijs, ik ben 30 jaar en kom uit Goes. In het dagelijks leven werk ik 4 dagen als ervaringsdeskundige bij LFB* en ben ik ambassadeur bij Zonder Stempel**. Mijn taken bestaan onder andere uit het geven van trainingen en workshops, het doornemen van kwaliteitsrapporten en sinds vorig jaar ben ik begonnen met de oprichting van Café Rainbow. In mijn vrije tijd loop ik regelmatig buiten met mijn hondje, kijk ik naar series en ga ik graag winkelen.

   
 • Je vertelde dat je oprichtster bent van Café Rainbow, wat is Café Rainbow precies?
  Café Rainbow is een ontmoetingsplaats voor LHBTI’s met een verstandelijke beperking. (LHBTI staat voor: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Interseksueel). We hebben een plek gecreëerd waar LHBTI’s met een beperking elkaar op een veilige en laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. We merkten dat er behoefte was aan zo’n plek. Overal in het land zijn er ontmoetingsplaatsen voor deze doelgroep, behalve in Drenthe en Zeeland was dit er nog niet.
   
 • Hoe is Café Rainbow ontstaan?
  Ik gaf een presentatie voor ‘Zonder Stempel’ aan professionals. Er kwam toen uit het publiek een reactie dat het goed zou zijn wanneer er in Zeeland een ontmoetingsplek zou zijn voor LHBTI’s met een verstandelijke beperking. We hebben hierover veel gebrainstormd met elkaar en met de doelgroep. Ook heb ik een videoboodschap gemaakt voor het ‘Dela goededoelenfonds’ waarmee ik 1000 euro heb gewonnen. Dit bedrag konden we inzetten om Café Rainbow van start te laten gaan. We hebben veel reclame gemaakt via Facebook en zo was er een nieuwe ontmoetingsplek geboren!
   
 • Waarom is het zo belangrijk dat Café Rainbow er is?
  In de reguliere uitgaanswereld voelt het niet altijd even veilig voor de LHBTI doelgroep met een verstandelijke beperking. In andere provincies is gebleken dat een ontmoetingsplek als deze heel goed werkt en dat dit heel positief ontvangen werd door de doelgroep.
   
 • Hoeveel mensen werken er bij Café Rainbow en zijn dit voornamelijk vrijwilligers?
  We werken ongeveer met 4 personen in het café; 3 vrijwilligers en een coach.

   
 • Hoe vaak is Café Rainbow open en op welke locatie zitten jullie?
  Café Rainbow is elke laatste zaterdag van de maand geopend en vindt meestal plaats op de locatie van studio 58, bij ‘de Cirkel’ van het Gors in Goes.  Voorheen hebben we het café gehouden op verschillende locaties in verschillende regio’s maar de meeste bezoekers komen uit Goes en omgeving. Daarom houden we op dit moment deze locatie aan. De openingstijden zijn ’s middags tussen 13:00 uur en 16:00 uur.

   
 • Café Rainbow bestaat nu bijna een jaar, hoe loopt het? Wordt het café druk bezocht?
  Het café wordt meestal door zo’n zes vaste bezoekers bezocht. Soms zijn dit er meer en soms iets minder. Bezoekers zijn gelukkig enthousiast en komen meestal de volgende keer weer terug.

   
 • Vertel eens iets over de sfeer in Café Rainbow, wat doen jullie zoal?
  De sfeer in Café Rainbow is erg goed en dit vinden we ook héél belangrijk! Mensen kunnen bij ons ook terecht met vragen, twijfels, of voor een goed gesprek. Hiervoor is het belangrijk dat er een veilige en open sfeer gecreëerd wordt waarin iedereen zichzelf kan en durft te zijn. Daarnaast is het altijd heel gezellig. Het is fijn om elkaar op deze laagdrempelige manier te ontmoeten. Aanstaande zaterdag hebben we bijvoorbeeld Bingo met prijzen, soms doen we spelletjes of houden we het bij kletsen met elkaar. Je leert zo op een ongedwongen manier nieuwe mensen kennen met wie je vaak ook overeenkomsten hebt.

   
 • Heb je nog mooie toekomstdromen voor Café Rainbow? Waar hoop je op?
  Natuurlijk hopen we op nog meer bezoekers! Hopelijk lukt het om uiteindelijk zo’n 15 bezoekers te krijgen. Hiervoor hebben we meer bekendheid nodig, niet iedereen weet nog van ons bestaan af.

Meer weten over Café Rainbow? Bezoek de website https://www.rainbowzeeland.nl/ of de Facebookpagina van Café Rainbow.

*LFB staat voor: Landelijk Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk. De LFB is de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking. Komt op voor de belangen van mensen met een beperking, praat met beleidsmakers en politici, geeft begrijpelijke informatie en organiseert bijeenkomsten, trainingen en workshops.
**www.zonderstempel.nl is een website met als doel informatie en ontmoetingsmogelijkheden te bieden aan LHBTI’s met een verstandelijke beperking.