Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Internationale Dag van Transgenderrechten

Transgender-vlag

7 augustus is de Internationale Dag van Transgenderrechten. Op deze dag is er (extra) aandacht voor de rechten van transgenderpersonen. Vaak krijgen zij te maken met discriminatie, onbegrip of geweld. Wat is ‘transgender’? “Transgender” is een breed begrip. Het begrip omvat verschillende mensen, die zich identificeren met een ander geslacht dan bij de geboorte werd geregistreerd. De term cisgender wordt gebruikt voor mannen en vrouwen die niet transgender zijn. Zij identificeren zich met het geslacht dat bij de geboorte werd genoteerd.

Waarom staan we vandaag extra stil bij de rechten van transgenderpersonen?

De afgelopen 10 jaar hebben transgenderpersonen er steeds meer rechten bijgekregen. Zo is het nu mogelijk om je geslacht te wijzigen zonder tussenkomst van een rechter. Ook is discriminatie van transgender personen expliciet strafbaar gemaakt in wetgeving. Toch is er nog veel te bereiken voor de acceptatie van transgenderpersonen. Zo is er bijvoorbeeld een chronisch tekort aan zorgaanbieders voor transgenderzorg, waardoor lange wachtlijsten ontstaan. Daarnaast is er nog steeds veel geweld en discriminatie op straat of op het werk.

Vragen?

Als je vragen hebt over het onderwerp transgender, kun je terecht bij het Transgender infopunt NL. Als je belt naar het nummer 085 130 3846 krijg je een medewerker van Transgender Netwerk Nederland of Transvisie aan de lijn. Deze beantwoordt je vraag óf verbindt je door met iemand die meer kennis over het onderwerp heeft.

Heb je zelf (transgender)discriminatie meegemaakt of gezien dat iemand gediscrimineerd werd? Meld dat dan bij ADB Zeeland via https://www.adbzeeland.nl/melden.