Discriminatie

Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil

Van vooroordeel naar discriminatie

We oordelen allemaal wel eens over mensen of groepen waar we zelf niet bij horen, terwijl we ze helemaal niet kennen. En toch denken we dat die mening waar is. We weten het bijna zeker. Meningen over mensen, die je blijft geloven terwijl je kunt bewijzen dat ze niet waar zijn noemen we: vooroordelen. Meestal gaan vooroordelen niet over één persoon, maar over groepen mensen.

Voorbeelden

Vrouwen kunnen niet autorijden, zegt Piet. Dat heeft hij zelf een keer meegemaakt. Door een domme fout van de buurvrouw heeft hij een flinke deuk in zijn auto gekregen.

Surinamers en Marokkanen zijn te lui om te werken, zegt de moeder van Kim. Dit zegt ze niet alleen over Surinamers en Marokkanen, maar over alle mensen die niet in Nederland zijn geboren. Dat heeft ze zelf iemand op de TV eens horen zeggen. Als Kim tegen haar moeder zegt dat haar meester in Turkije is geboren en heel hard werkt, wil haar moeder daar niets over horen.

Oude mensen zijn zielig en zeuren altijd zo, zegt Dylan als zijn oude buurvrouw over geluid klaagt. Jongelui zijn lastig, zegt de buurvrouw van Dylan, want ze maken altijd lawaai.

Waar komen deze vooroordelen vandaan?

Tessa heeft bijvoorbeeld een keer een klap gekregen van een Turkse jongen en daarom denkt ze dat alle Turkse jongens graag vechten. Deze nare ervaring is voor haar voldoende om een vooroordeel over (alle) Turkse jongens te hebben. En zoals je al gelezen hebt, heeft de moeder van Kim in een programma op TV iemand horen zeggen dat Surinamers en Marokkanen te lui zijn om te werken.

Elke dag, van jongs af aan, horen en zien we meningen en oordelen van anderen. Op TV en in films, op internet maar ook op straat en in de supermarkt, overal kom je ze tegen. Oordelen waar je in kunt gaan geloven doordat je ze vaker hoort.

Vooroordelen kunnen voor mensen heel vervelend zijn. Vooral als ze gebruikt worden om iemand oneerlijk te behandelen. Als iemand of een groep mensen ongelijk wordt behandeld om redenen die er niet toe doen dan is dat discriminatie. Bij discriminatie worden mensen achtergesteld of benadeeld omdat er vooroordelen over hen bestaan. Ze krijgen niet dezelfde rechten als anderen, of worden anders behandeld omdat ze tot een andere groep behoren.